Lapsen oleskelulupa
Tällä lomakkeella haetaan alle 18-vuotiaalle lapselle ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella. Oleskeluluvan hakemisen tarkoituksena on, että lapsi muuttaa Suomeen viettämään perhe-elämää huoltajansa kanssa. Hakemuksen tekee ulkomailla lapsi huoltajansa kanssa. Lapsen tulee olla naimaton, jotta oleskelulupa vanhemman ja lapsen välisen perhesiteen perusteella voidaan myöntää.
Jos et ole Suomen kansalainen, luvan myöntäminen edellyttää, että perheesi toimeentulo Suomessa on turvattu muutoin kuin yhteiskunnan maksamilla etuuksilla. Tavallisesti toimeentulo turvataan palkkatuloilla tai yritystoiminnasta saatavilla tuloilla.
Jos lapsesi on syntynyt Suomessa, hänen oleskelulupahakemuksensa on pantava vireille kolmen kuukauden kuluessa syntymästä. Oleskelulupaa on haettava vaikka lapselle olisi haettu Suomen kansalaisuutta, jotta lapsella on oikeus oleskella Suomessa.
Jos olet adoptoimassa lasta ulkomailta kansainvälisen adoption kautta, hae adoptiolapsellesi oleskelulupaa tämän lomakkeen sijaan Adoptio-lomakkeella.
Valmistaudu
Tarkista, että sinulla on kaikki tarvittavat liitteet ja tiedot ennen kuin aloitat. Sinulla pitää olla ainakin lapsen voimassa oleva passi (tai passi, johon lapsi on merkitty) ja
- lapsen syntymätodistus, josta ilmenevät lapsen vanhemmat (laillistettu)
- selvitys lapsen huoltajuudesta (laillistettu)
- toisen huoltajan suostumus lapsen Suomeen muuttamiselle, jos huoltaja ei samalla muuta Suomeen (notarisoitu tai laillistettu)
Virallisen todistuksen kuten syntymä- tai vihkitodistuksen on oltava laillistettu, jos se on antanut jokin muu kuin Pohjoismaan tai EU-jäsenvaltion viranomainen. Jokaisen hakemukseen liitettävän asiakirjan yhteydessä on oltava virallisen kääntäjän tekemä suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen käännös, ellei asiakirjaa ole laadittu jollakin näistä kielistä. Kaikki alkuperäiset asiakirjat käännöksineen on esitettävä tunnistautumiskäynnin yhteydessä.
Mahdollinen Suomessa oleva perheenkokoaja antaa perheselvityksen lomakkeella PK4_plus ja lapsen kanssa ulkomailla oleva huoltaja lomakkeella PH4_plus. Perheselvityslomaketta ei tarvita, jos lapsi hakee oleskelulupaa samanaikaisesti huoltajansa kanssa, tai jos lapsi on syntynyt Suomessa ja lapsen ulkomaalaiset vanhemmat asuvat oleskeluluvalla Suomessa. Lomake on aina allekirjoitettava.
Jos perheeltä edellytetään toimeentuloa, on hakemukseen liitettävä siitä selvitys. Jos huoltaja hakee oleskelulupaa työnteon perusteella samaan aikaan:
- Kopio työsopimuksesta
Jos huoltaja asuu jo Suomessa:
- Suomessa asuvan huoltajan palkkatodistukset ja tiliotteet viimeisen kuuden kuukauden ajalta kaikista suomalaisista
- pankkitileistä, joita huoltaja voi käyttää
- Kopio Suomessa asuvan huoltajan uusimmasta verokortista, verotuspäätöksestä ja veroilmoituksesta
- Kopio Suomessa asuvan huoltajan työsopimuksesta
- Selvitys Suomessa asuvan huoltajan yritystoiminnasta
- Selvitys muusta tulosta tai varallisuudesta, joka voidaan siirtää käyttöösi Suomeen
Jos lapsi on syntynyt Suomessa ja hänen vanhempansa asuvat oleskeluluvalla Suomessa, hakemuksen jättämiseksi ei kuitenkaan vaadita muita selvityksiä kuin kopio lapsen voimassa olevasta passista. Jos lapsella ei ole vielä passia, hakemuksen voi jättää, mutta passista on toimitettava kopio Maahanmuuttovirastoon ennen kuin oleskelulupa voidaan myöntää. Tässä tapauksessa liitä hakemukseen kirjallinen selvitys passin hakemisesta.
Jos lapsellasi ei ole voimassa olevaa Suomen viranomaisten hyväksymää passia etkä voi hankkia sellaista muusta kuin itsestäsi riippuvasta syystä, liitä hakemukseesi passikopion sijaan kirjallinen selvitys siitä, miksi lapsesi ei voi saada passia.
Täytä ja maksa hakemus
Täytä hakemuslomake ja lisää siihen tarvittavat liitteet. Valitse asiointipaikka. Asiointipaikka on se, jossa lapsesi käy tunnistautumassa. Katso lisätietoja osoitteesta migri.fi/tunnistautuminen. Muista asiointipaikkaa valitessasi, että lapsesi on oleskeltava laillisesti valtiossa, jossa käy tunnistautumassa.
Edustustossa tai Migrin palvelupisteissä saattaa olla ruuhkaa. Jos olet jo Suomessa, voit varata ajan etukäteen Migrin ajanvarausjärjestelmässä. Jos olet ulkomailla, ota yhteyttä suoraan Suomen edustustoon.
Lapsen huoltajan ei tarvitse olla lapsen saattajana edustustossa, mutta jos saattaja ei ole lapsen huoltaja, hän ei voi edustaa lapsen huoltajaa ilman huoltajan antamaan valtakirjaa. Saattajan on myös todistettava henkilöllisyytensä.
Varaa aika tunnistautumiseen
Hakemuksen käsittely maksaa. Voit maksaa käsittelymaksun yleisimmillä luottokorteilla tai käyttää suomalaisten pankkien verkkopankkipalveluja. Voit maksaa käsittelymaksun myös edustustossa tai Maahanmuuttovirastossa tunnistautumiskäynnin yhteydessä.
Käy tunnistautumassa
Kun olet lähettänyt lapsesi hakemuksen palvelun kautta, sinun täytyy käydä lapsesi kanssa valitsemassasi asiointipaikassa todistamassa henkilöllisyytesi ja lapsesi henkilöllisyys sekä esittämässä hakemukseen tarvittavien liitteiden alkuperäiset kappaleet. Jos lapsi on yli 6-vuotias, häneltä otetaan myös sormenjäljet. Muista ottaa mukaan passikuva lapsesta. Passikuvaohjeen löydät poliisin internetsivuilta.
Jos et pääse itse asiointipaikkaan lapsesi kanssa, hänet voi tuoda sinne myös joku muu henkilö, kuten sukulainen.
Seuraa hakemuksen käsittelyä
Yksittäisten perhesidehakemusten käsittelyaikoja on vaikea arvioida täsmällisesti. Käsittelyaikaan vaikuttaa muun muassa se, joudutaanko hakemukseen pyytämään lisäselvityksiä ja saadaanko ne asiakirjoista vai onko järjestettävä suullinen kuuleminen. Suomessa syntyneen lapsen hakemus pyritään käsittelemään neljässä kuukaudessa. Ulkomaalaislain mukaan perhesiteen perusteella tehty oleskelulupahakemus on ratkaistava pääsääntöisesti yhdeksän kuukauden kuluessa.
Voit seurata hakemuksesi käsittelyn etenemistä sähköisen palvelun kautta. Jos hakemukseesi tarvitaan lisätietoja, niitä pyydetään sinulta ensisijaisesti palvelun kautta.
Viranomainen voi ottaa yhteyttä myös Suomessa asuvaan perheenjäseneesi.
Saat ilmoituksen, kun päätös on tehty ja voit katsella päätöstä palvelussa.